Gyengénlátó
HírekProjekt bemutatásaPartnerekLetöltésekKépgalériaSajtóElérhetőségek

Fedezd fel a Keszthelyi-hegység titkait!


A találat bejelentéséhez add meg a láda jelszavát!Projekt bemutatása
 

Célok, alapelvek...


Olyan - reményeink szerint érdekes és sokak számára hasznos - „játékot” szeretnénk életre hívni, mely túllép a hagyományos geocachingen.

A GPS és a geocaching az USA-ból indult hódító útjára és mára már az egész világon népszerűvé vált. Jelenleg már hazánkban is rengeteg geoláda várja a kincsvadászokat, kihasználva az ember természet adta kíváncsiságát az új technikai eszközök iránt és a kincskeresésből fakadó kalandvágyát.

A Keszthelyi-hegységben létrehozott rendszer is erre épít, ugyanakkor olyan innovatív elemeket is tartalmaz, melyek arra építenek, hogy ismerjük meg, hol járunk, legyünk tisztában értékeinkkel, hiszen a fenntartható világ csak ennek révén valósítható meg! Csak úgy tudjuk óvni és védeni a természetet, környezetünket, ha ismerjük azt!

A projekt a Keszthelyi-hegység ökoturisztikai értékeinek tudatosítását célozza meg. A hegységben a flóra és fauna mintegy 1200 fajjal képviselteti magát, melyek közül kb. 100 áll törvényi oltalom alatt. Maga a táj, a geológiai képződmények és geomorfológiai formák szintén komoly kincsei a vidéknek.

A környezet védelme szempontjából a szelíd ökoturizmus nem jelent komoly beavatkozást a természetbe, és nem tömegturizmus jellegű. Ez a GPS alapú túrázás számos pozitívuma mellett azért is pozitív hatású, mert általa olyan turisztikai termék jön létre a Balaton közvetlen közelében, mely egyedülálló, s öregbíteni képes a régió hírnevét, bővíti vonzerejét. Eközben nem sérti sem a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, sem pedig a Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt. (mint a terület kezelője) érdekeit.

Ez a természeti kincs az, melyet meg kell őriznünk az eljövendő generációk számára, s ha kis mértékben is, de ehhez kíván e projekt is hozzájárulni.


Miért jó?


A térségben GPS alapú szolgáltatás eddig nem volt elérhető. Ennek szükségességét mi sem bizonyítja jobban, mint a területet átszelő számtalan túraútvonal összevisszasága, követhetetlensége. GPS segítségével a bejárt útvonalakról, a környező területekről számos információt szerezhetünk, megismerhetjük a különleges növényvilágot, a terület esetleges helytörténeti jelentőségét. Azaz nem csak fizikailag, hanem szellemileg is aktívan tölthetjük el szabadidőnket. Megtudhatjuk, hogy hol találunk pihenőhelyet, esőbeállót, egy tiszta vizű forrást. Ezek az információk új látogatóként nem állnak rendelkezésünkre, és hiányuk számos bosszúságot okozhat.

Hírek | Projekt bemutatása | Partnerek | Letöltések | Képgaléria | Sajtó | Elérhetőségek

Keszthelyi-Hegység Alapítvány
8316 Vállus, Rákóczi u. 61.
info@gpsturistautak.hu